Saturday, October 22, 2011

kek gula hangus :)

Assalammualaikum..hye..hari ni sya bajar buat kek dgn mak..kek apa? tgk la title kat ats tu..bkn sy buat hangus tp mmg nama dia gutu..haha..kek ni mmg febret sy ah kan..dulu kecik2 p skolah breakfast mkn kek ni lah..mak slalu buat sbb dia tau ank dia suka..:) skrng dia suruh sy buat sniri lah mna aci tau mkn ja kn..hehe..ok2 tamau cita banyak skrng nak bg tau cra nak buat dia..senang ja even bahan2 dia pun tayah susah2 nak p cari mesti dah ada kat rumah..

bahan A

-satu 1/2 cawan gula putih
-satu 1/2 cawan air
-satu cawan marjerin
-satu cawan gula merah

mula2 msukkan gula putih dlm periuk x perlu letak air or apa2 pun..kacau sampai la dia cair then dia tukar warna jdi warna coklat lpas tu masukkan air, tggu dia mendidih dlu lpas tu bru msukkn butter..n last skali msukkan gula merah tggu sampai dia cair then tutup api..biar dia sejuk..


mcm ni la rupa dia bila dah siap :D

okay skarng

bahan B

-3 biji telur
-1 tin susu cair
-3 cawan tepung gandum
-satu 1/2 sudu teh bicarbonate of soda


pukul telur sampai kembang then campurkan telur yg dikacau dgn susu cair ,kacau smpai sebati..lpas tu masukkan tepung gandum yg diayak bersama bicarbonate of soda tu..kacau sampai la tepung tu dah halus n sebati..then ambil bahan A tdi tuang msuk kedalam bekas yg hampa nak letak(pastikan bekas yg nak letak bahan tdi tu disapu dgn butter sbb takut dia melekat nnt)..then kukus sampai la dia kembng dgn cantiknya...











siap untuk dimakn..selamat mencuba :D

No comments:

Post a Comment